Kategorier
Beteendevetenskap Föreningar Hållbar Livsstil hälsa Holistisk Livsstil kreativitet Peer Support Personlig utveckling Psykisk hälsa Psykisk ohälsa Självhjälp Skapande

Tips om vägar till bättre mående – stöd, föreningar och hobbys

Det finns ljus i mörkret! De flesta har väl någon gång i livet känt sig ensamma eller saknat stöd i tillvaron när livet bjuder på motgångar, eller under den mörka årstiden när energin och det sociala livet kanske halkar efter. Ibland är det svårt att hantera känslor inför negativa händelser i världen. Det kan också vara svårt att aktivera sig och känna glädje och mening vid arbetslöshet eller sjukskrivning. Jag tänkte därför passa på att tipsa här på Holistic Heart om vägar till stöd, gemenskap, och hobbys som olika föreningar och forum kan vara.

Sysselsättning och delaktighet i föreningar och mötesplatser kan vara livsförändrande och en väg för att bryta isolering, hitta gemenskap, socialt stöd, aktivera sig och få ny kunskap inom många områden i livet.
Vid dåligt mående i olika former eller mer långvarig psykisk ohälsa kan man behöva träna sig i att hantera och uttrycka känslor och tankar som bidrar till negativa spiraler. Negativa känslor som sorg, oro, smärta, ilska, nedstämdhet kan minska och kännas lättare att hantera genom att uttrycka dem genom kreativt skapande, en meningsfull sysselsättning, en hobby, eller ideellt engagemang. Exempel är att utföra handarbete, hantverk, konstnärlig aktivitet, kreativt skapande, eller ideellt engagemang inom något ämne som intresserar, eller inom något man är engagerad för som kan bidra till positiv förändring i samhället, t.ex föreningar för djurhjälp eller hjälp för människor, eller miljö och liknande.

Här kommer 5 tips på föreningar eller aktörer (kommunala eller icke-kommunala) som erbjuder aktiviteter och forum för stöd inom psykisk ohälsa.

Ångestsyndromsällskapet

En förening som finns i Göteborg är ÅSS Göteborg som har aktiviteter, grupper och föreläsningar inom områdena ångest och psykisk ohälsa . Man kan ofta delta både på plats och digitalt som alternativ (man måste inte vara medlem men medlemmar får lite olika förmåner).

Ångestsyndromsällskapet i Göteborg är en patientförening som vänder sig till dig som lider av paniksyndrom (panikångest), social fobi, generaliserat ångestsyndrom (GAD). Personer med ångestsyndrom samt deras anhöriga är varmt välkomna. Var fjärde svensk drabbas någon gång av ångestsyndrom under sitt liv. Är du en av dem? Känner du någon som är drabbad? Eller vill du lära dig mer om en av vår tids största folksjukdomar? Då har du kommit till rätt plats. Hos oss har alla någon form av egen erfarenhet av ångest.”
Läs mer här och tipsa gärna någon som kan vara intresserad: angestgoteborg.se

Aktivitetskatalogen

Aktivitetskatalogen informerar om en mängd aktiviteter och verksamheter av aktörer, föreningar, aktivitetshus som Göteborgs kommun erbjuder för invånarna. Aktivitetskatalogen riktar sig till personer med psykisk ohälsa som vill hitta mötesplatser och meningsfull sysselsättning och aktiviteter. Aktivitetskatalogen ger information om verksamheter i kommunen och är en databas med information om en massa olika verksamheter, både kommunala och icke-kommunala.
Den hittar du här: https://aktivitetskatalogen.se/

Fontänhus

Fontänhus finns i 14 städer i Sverige och är en mötesplats och verksamhet för arbetsinriktad rehabilitering vid psykisk ohälsa. Medlemmar kan aktivera sig utifrån sina individuella förutsättningar och därmed både bidra till sin egen sysselsättning och psykiska hälsa samt arbetet i huset.

Sveriges Fontänhus Riksförbund är en del av en världsomfattande organisation med representation i över 30 länder. I dag finns det omkring 300 fontänhus som stödjer människor som lever med psykisk ohälsa på vägen till återhämtning. Sveriges Fontänhus Riksförbund arbetar för att skapa en gemensam plattform för Sveriges 14 befintliga fontänhus och att starta nya.”
Läs mer och hitta Fontänhus i din region här: https://www.sverigesfontanhus.se/

Mind

En annan aktör inom området psykisk ohälsa och stöd som finns i hela Sverige är Mind. De informerar på sin webbsida och sociala medier om sin verksamhet. Mind erbjuder medmänskliga samtal med volontärer, anonymt och kostnadsfritt, och de former för stöd som finns är exempelvis:
Självmordslinjen telefon 90 101
Föräldralinjen 020-85 20 00
Äldrelinjen 020-22 22 33
Livslinjen (chat dygnet runt)
Mind Forum (online forum för chat)
Läs mer här: mind.se

Övrigt

Eftersom jag främst känner till verksamheter i Västra Götaland kan jag inte tipsa så mycket om andra lokala verksamheter men det går såklart att googla på sin stad, kommun med sökorden exempelvis aktivitetscenter, aktivitetshus, föreningar, psykisk ohälsa osv så hittar man säkerligen något för att komma vidare till aktiviteter och socialt stöd.
I Stockholm finns tex en liknande katalog för personer med någon form av funktionsnedsättning där man kan hitta olika typer av sysselsättning där man kan delta i en regelbunden arbetsliknande aktivitet på vardagarna. Det finns verksamheter med olika inriktning, och de kan också hjälpa till att få praktik på en arbetsplats.
Läs mer här: https://funktionsnedsattning.stockholm/hitta-sysselsattning/

Jag hoppas att dessa tips kan vara en hjälp att hitta vidare vägar för bättre mående och en ny känsla av meningsfullhet, kanske en ny hobby, och nya vänner!

Fortsätt jättegärna följa bloggen och facebooksidan Holistic Heart – holistisk livsstil & psykologi för mer inspiration, kunskap och råd inom dessa ämnen. Kontakta oss gärna för frågor eller samarbete.

Av Holistic Heart

Frilansskribent och beteendevetare med passion för holistisk livsstil, natur, djur, hållbarhet och psykologi! Och en liten bit av poesi.