Kategorier
Beteendeaktivering Beteendevetenskap Gör det själv Hållbar Livsstil hälsa Hjärna Holistisk Livsstil kreativitet Mental träning Metoder Personlig utveckling Psykisk hälsa Psykisk ohälsa psykologi Psykologisk rådgivning Utbildning

Självutbildning för personlig utveckling och hjärnträning

Självutbildning för personlig utveckling och hjärnträning är en egenskapad aktivitet som fungerar som en slags beteendeaktivering och hjälp till självhjälp. Självutbildning kan främja psykisk hälsa, personlig utveckling i och med att det kan stötta en i att skapa meningsfull sysselsättning vid exempelvis arbetslöshet eller sjukskrivning.  

De nervceller i hjärnan som stimuleras är de som växer och underhålls, de andra kan t.o.m minska om de inte används.

Bild: Gordon Johnsson, USA, free image at pixabay.com

Jag har bestämt mig för att göra lite schemalagd självutbildning som lite D.I.Y hjärngympa och Gör-det-själv antidepp!

Hur? Genom att planera in och schemalägga lite självstudier om något intressant ämne och samtidigt få lite personlig utveckling en stund varje vecka ca 30 min-1 h per dag eller varannan dag (det som känns rimligt för en själv). Lärande och kunskap finns tillgängligt överallt tex med hjälp av poddar, böcker, artiklar, dokumentärprogram, föreläsningar, eller någon praktisk uppgift som att testa ett yoga- eller träningspass online eller irl. Det viktiga är inte kvantiteten tiden eller antalet utan kvaliteten , dvs att det ger dig ny kunskap och lärande, är kul, intressant och ger en bra känsla av att ha aktiverat sig efteråt. Målet är att aktiviteterna ska vara intressanta (för en själv), innehålla lärande, något som är nytt (för en själv) och gärna med inslag av något socialt. Dessa är faktorer som hjälper till med utveckling, att skapa nya mönster och nya resultat, ger hjärnstimulans som kan bidra till nybildning av nervceller i hjärnan

Varför? För att må bättre och för att faktiskt främja hjärnhälsa. Om man för tillfället i sitt liv brottas med tex arbetslöshet, sysslolöshet, aktiveringsproblem, nedstämdhet, vinterdepp, brist på motivation eller lust är man först och främst verkligen inte ensam. Då kan att schemalägga egentid för personlig utveckling och lärande hjälpa en att komma upp lite på banan igen genom att man aktiverar sig med något nytt, bryter mönster och får ny hjärnstimuli som kan ge ny lust och energi. 

Hjärnan är plastisk, rörlig och föränderlig. Forskning tyder på att nervceller i hjärnan som stimuleras och används är de som växer och underhålls och där nybildning är mest gynnad att ske, andra nervceller som inte används kan t.o.m minska.

Och varför kallar jag det studier eller utbildning? För att det kan gynna självdisciplinen och motivationen. Ibland har jag märkt att det kan hjälpa att få saker gjorda och aktivera sig genom att tänka på att göra en aktivitet som en form av träning, lärande, ett uppdrag, ett jobb eller en hälsovårdande aktivitet som man behöver (eller faktiskt för hälsans skull måste) ge till sig själv. Och att aktivera sig med något nytt som innefattar positivt lärande eller personlig utveckling brukar ge resultat ganska direkt, en belöning till dig själv på något sätt i form av t.ex ökad kunskap, stärkt självkänsla och självförtroende , eller förbättrad , stärkt mental (eller fysisk) hälsa. 

Dagens självutbildning och nya aktivitet för mig var en jätteintressant podd jag hittade om psykologi och anknytningsstilar, vilket påverkar både  personlighet, beteende och relationer. Självinsikt, och psykologikunskap i ett! Så idag vill jag tipsa om ett podd-avsnitt av Modern Psykologi : “En falsk känsla av att hitta hem – om anknytning i relationer” (se länk nedan). 

Kanske kan denna metod av självutbildning för personlig utveckling vara något för dig också att prova?!

Dela gärna erfarenheter om hur det går eller om du har frågor om metoden genom att höra av dig via kontaktformuläret eller facebooksidan för Holistic Heart

Featured image / omslagsbild hjärna av: Image by Elisa from Pixabay

Av Holistic Heart

Frilansskribent och beteendevetare med passion för holistisk livsstil, natur, djur, hållbarhet och psykologi! Och en liten bit av poesi.