Kategorier
Beteendevetenskap drömmar Filosofi Hjärna Holistisk Livsstil livsstil Mental träning Övning Personlig utveckling Psykisk hälsa Psykisk ohälsa Psykologisk rådgivning Rådgivning Verktyg

Måluppfyllelse och förändring – tankar och en övning

Har du känslan av att sitta fast i tillvaron eller tycker att du provat allt för att hitta en lösning på ett problem eller uppnå ett mål du har? Då kan det vara så att metoderna, motivationen och din inre plats för att komma dit du vill behöver förändras. 

Om man vill få nya resultat måste man prova nya metoder.

Förändring och att uppnå mål och resultat är beroende av både motivation och metod. Motivation kan vara inre eller yttre och är din drivkraft till beteenden, måluppfyllelse och förändring. För att uppnå resultat behöver man hitta sätt att få motivation samt fundera ut vilka metoder som är effektivast. Om man redan provat några metoder, beteenden utvärdera dem o se vilka som funkade bra och mindre bra samt se om det finns metoder och beteenden du ännu inte provat. För att hitta motivation – fundera på vad som driver dig att göra saker, det är ofta grundat i behov eller brister i tillvaron eller i livet. Behov och drömmar är grunden till drivkraft, motivation och mål.

Övning

Här delar jag ett förslag, en slags övning till hur man kan prova att tänka och planera för måluppfyllelse och förändring.

Inom vilket område i livet vill du ha en förändring? 

Välj ett område tex arbete, relationer, fysisk aktivitet, eller att få mer socialt umgänge eller liknande. Det är bra om det är ett väl avgränsat område,mål. 

Fundera över ditt beteendemönster och tankemönster, hur du brukar göra för att nå ett mål? Vilka beteenden och aktiviteter brukar du använda ? Har de beteendena alltid varit hjälpsamma och effektiva för dig?

Om dina nuvarande metoder inte funkat så bra hittills och du är motiverad och vill få nya resultat och nå ditt mål, kan det vara värt försök att då prova några nya metoder, beteenden och tankar som du inte brukar använda men som skulle kunna vara mer lyckosamma. Det kan kännas obekvämt för att nya beteenden och metoder är annorlunda från det man är van att göra och kanske ligger utanför bekvämlighetszonen. Men för nya resultat behövs nya metoder.

Beteendeanalys:

Hur brukar du göra för att uppnå ett mål?

Mål: att hitta ett arbete.

Metod: Brukar skicka epost till intressanta företag.

Finns det några metoder du inte ännu har provat för att uppnå ett mål?

Kanske prova att; Metod 2 : följa upp mejlet med ett telefonsamtal. Metod 3: Ta hjälp, tex från någon instans som Arbetsförmedlingen, en coach, kolla om något program för jobbsöksstöd finns. Metod 4: Lägg ut frågan om jobbkontakter i ditt sociala nätverk. Osv.

Researcha på nya lösningar och metoder , och ge exempel på hur andra som har lyckats med liknande mål har gjort?

Metod 1: tex gå en kortare utbildning för att öka chanser till jobb. Metod 2 : börja med praktik eller arbetsträning för att få erfarenhet och kontakter.

Plantera ett frö, ge det näring, värme och tid att växa.

Ibland kan man ha en god strategi och metod men ändå inte lyckas uppnå sitt mål. Kanske beror det på att tiden inte var rätt , olika faktorer påverkade som man inte kunde styra över, eller kanske kom negativa tankar och bromsar vilket blir en slags självsabotage. Ibland är det ju dock så att de beteenden man använt inte fungerade så väl för att lösa just det problemet. Man kan uppleva att man är tillbaka på ruta ett eller ha känslan av att fastna och inte komma framåt. Om du ändå inte lyckas att nå målet just nu kan det vara bra att pausa ett tag, acceptera läget och landa en stund och hitta sätt att ladda batterierna. Man kan inte tvinga en blomma att växa. Om man kör fast kan det hjälpa och vara nyttigt att fokusera på något annat ett tag, något som ger dig tex energi, glädje, kunskap, nyfikenhet, inspiration. Det kan ge dig ny näring och utveckling som kan förflytta dig till en mer gynnsam plats och känsla.

Att lära sig nytt, få ny input och fokusera på något som intresserar kan stärka ens personlighet och mentala förmåga vilket kan göra dig mer redo för en förändring och hjälpa dig att ta ett nytt steg mot dina mål och drömmar. 

Plantera ett frö, ge det näring, värme och tid att växa.

Och det viktigaste, hitta motivationen och ge inte upp! 

holisticheart.se 

Fb: @holismochhallbarhet

Av Holistic Heart

Frilansskribent och beteendevetare med passion för holistisk livsstil, natur, djur, hållbarhet och psykologi! Och en liten bit av poesi.