Kategorier
Återvinning djurrätt Ekologisk Ekosofi Ekosystem Forskning Hållbar Livsstil Hållbar Utveckling Holistisk Livsstil Jordens resurser Katt Kretslopp Miljö & natur Naturresurser Naturstäda Planet Earth Activism Sopsortering Tips Vilda djur

3 % orörd natur kvar på jorden & 8 saker du kan göra för en hållbar livsstil

3% orörd natur finns kvar på planeten, dvs områden som vi människor inte har förändrat, expolaterat, skövlat eller enkelt uttryckt roffat åt oss av. Endast 3 % av planeten har enligt nya studier fortfarande områden där hela ekosystem och ursprungliga djurarter finns kvar bevarade. Det är ett allvarligt hot mot biologisk mångfald, fungerande ekosystem och faktiskt i förlängningen också ett hot mot förutsättningarna för livets existens på den här planeten. Det är djupt tragiskt, ohållbart och egoistiskt.


Därför är det Så Viktigt att arbeta lokalt och globalt för fler regioner av orörd natur och för att skydda och förbättra ekosystem.


Vi alla kan göra något. Vi kan välja en mer hållbar och ekologisk livsstil.

1. Vi kan stödja och agera i tex föreningar, organisationer och internationella samarbeten som arbetar för global hållbarhet, naturskydd, djurskydd, och bevarande av jordens resurser.

2. Vi kan påverka genom att förändra våra konsumtionsmönster, mer second hand, ekologiskt, låna och byta istället för att köpa.

3. Vi kan påverka samhällets produktionsmönster genom tex minska elförbrukning, åka kollektivt, cykla, skapa tjänsteföretag istället för varuföretag.

4. Vi kan kontakta politiker och företag med synpunkter, förslag och namninsamlingar. Skriva medborgarförslag går, både lokalt till kommunen, nämnder, och nationellt till partier, riksdagen och regeringen. Epost finns på hemsidorna!
Och om man inte gjort något av detta tidigare är det inte försent att börja!

Vad skulle du själv kunna göra för liten ny hållbar sak i livet?!

Nedan kommer några fler tips på konkreta saker man kan göra för en mer hållbar livsstil. För vårt gemensamma hem planeten och därmed också för din skull. Fundera över andra saker du och din familj skulle kunna göra för hållbar utveckling som ni ännu inte gör och lägg till dem i er lista!

Tips på fler saker man själv kan göra för en mer hållbar livsstil som bidrar till bevarande av planetens resurser:

5. Plantera mera! Plantera träd är något av det bästa man kan göra för planeten då träd renar luften, tar upp koldioxid, motverkar växthuseffekten och klimatförändringarna, och gynnar ekosystem med mångfald.

6. Handla ekologiskt. Och välj oftare vegetariskt.

7. Sopsortera, återvinn, laga & återbruka. För att minska globala sopberget, luftföroreningar av sopbränning, och skövling av naturresurser.

8. Naturstäda. Plocka upp skräp i naturen på promenader, framförallt plast, glas, metall. Tex en dag i veckan ta med en påse på promenaden, samla skräp o motionera samtidigt.

Tack för att du också bidrar på något sätt till en mer hållbar livsstil!

🌍

Annons:

Källor:

Här i länkarna kan man läsa mer om de 3 %, källa Sveriges Radio och The Guardian:

  1. https://t.co/cMg9RZBya7

2. https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/15/just-3-of-worlds-ecosystems-remain-intact-study-suggests

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Av Holistic Heart

Frilansskribent och beteendevetare med passion för holistisk livsstil, natur, djur, hållbarhet och psykologi! Och en liten bit av poesi.